Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1-3/2014
Εκτύπωση

Νέος Γενικός Κανονισμός Απαλλαγής κατά Κατηγορία 651/2014

 

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα (ΕΕ 2014 C 198/30) ο νέος Γενικός Κανονισμός Απαλλαγής κατά Κατηγορία (ΓΑΚ) 651/2014, ο οποίος θα αντικαταστήσει από την 01.07.2014 τον ισχύοντα Κανονισμό 800/2008 (εφεξής, παλιός ΓΑΚ). Η υιοθέτηση του νέου ΓΑΚ έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και οι αναθεωρημένες ρυθμίσεις αναμένονται να ενισχύσουν τόσο την ευελιξία των κρατών μελών για τη χορήγηση ενισχύσεων όσο και την ασφάλεια δικαίου για τους αποδέκτες των ενισχύσεων.

Ο νέος ΓΑΚ εξαιρεί από την υποχρέωση κοινοποίησης στην Επιτροπή 43 περιπτώσεις ενισχύσεων, τα οποία οργανώνει σε 13 κατηγορίες. Παρατηρούμε ότι η Επιτροπή έχει διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του παλιού ΓΑΚ, τόσο με την εισαγωγή νέων κατηγοριών ενισχύσεων όσο και με την προσθήκη νέων περιπτώσεων στις ήδη υφιστάμενες κατηγορίες. Επιπρόσθετα, οι αναθεωρημένες ρυθμίσεις προβλέπουν την αύξηση των χρηματικών ορίων, πάνω από τα οποία η απαλλαγή από την κοινοποίηση παύει να ισχύει, περιορίζοντας έτσι τον εκ των προτέρων έλεγχο της Επιτροπής μόνο σε κρατικές ενισχύσεις μείζονος κλίμακας.

Οι ενισχύσεις που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του ΓΑΚ θα τυγχάνουν απαλλαγής από την κοινοποίηση, εφόσον πληρούν τους όρους συμβατότητας που έχει θέσει ειδικά για κάθε κατηγορία η Επιτροπή. Σημειώνεται δε ότι, σε σχέση με τον παλιό ΓΑΚ, οι όροι συμβατότητας για τις επιμέρους κατηγορίες ενισχύσεων έχουν αποσαφηνισθεί και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν απλουστευθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη λήψη καλύτερα τεκμηριωμένων και πιο αξιόπιστων αποφάσεων.

Το διευρυμένο πεδίο του νέου ΓΑΚ εκτιμάται ότι θα καταλαμβάνει τα 3/4 των μέτρων κρατικών ενισχύσεων, όπως υφίστανται σήμερα, και περίπου τα 2/3 των συνολικών ποσών ενισχύσεων που χορηγούνται από τα κράτη μέλη. Σε περίπτωση δε που τα κράτη μέλη σχεδιάζουν τα μελλοντικά μέτρα ενισχύσεων βάσει των προϋποθέσεων εφαρμογής του ΓΑΚ, το ποσοστό των μέτρων ενισχύσεων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση προηγούμενης κοινοποίησης μπορεί να αγγίξει και το 90%.

Προκειμένου να εξισορροπήσει αυτή τη σημαντική διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του παλιού ΓΑΚ, η Επιτροπή έχει εισαγάγει πιο αυστηρές διατάξεις σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο της τήρησης των προϋποθέσεων εφαρμογής του. Επιπλέον, τα καθεστώτα ενισχύσεων μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να υπόκεινται σε αξιολόγηση, η οποία θα κρίνει την αποτελεσματικότητά τους βάσει των γενικών και ειδικών στόχων τους και θα παρέχει ενδείξεις σχετικά με τις επιπτώσεις τους στον ανταγωνισμό και το εμπόριο.

Ο νέος ΓΑΚ θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2020.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32014R0651&from=EN
 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.