Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1/2011
Εκτύπωση

Συνέδριο της ΜοΚΕ µε θέµα: «Κρατικές ενισχύσεις – Πρόσφατες εξελίξεις»

 

Την Πέµπτη 24 Φεβρουαρίου 2011 πραγµατοποιήθηκε µε µεγάλη επιτυχία στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, το ετήσιο συνέδριο της Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΜοΚΕ) του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ). Σηµείο αιχµής του συνεδρίου αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στον τοµέα των κρατικών ενισχύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Το συνέδριο χαιρέτισαν, κατά την έναρξή του, ο κ. Ε. Πατεράκης, Ειδικός Γραµµατέας Ανταγωνιστικότητας και ο Γραµµατέας του ΚΔΕΟΔ, Δρ Γ. Τράντας

Στην πρώτη συνεδρία, υπό την Προεδρία του κ. Κ. Μενουδάκου, Αντιπροέδρου του ΣτΕ και Προέδρου του Ε' Τµήµατος, έµφαση δόθηκε, αρχικά, στα µέτρα κρατικών ενισχύσεων που τέθηκαν πρόσφατα σε εφαρµογή ή παρατάθηκαν για την έξοδο από την οικονοµική κρίση. Η κ. Τ. Πεδιαδιτάκη, Δικηγόρος, στην οµιλία της ανέπτυξε τις πρόσφατες εξελίξεις και µεταρρυθµίσεις, όσον αφορά την ελληνική δέσµη µέτρων στήριξης προς τα πιστωτικά ιδρύµατα, ενώ η κ. Ε. Μουαµελετζή, ΔΝ, Δικηγόρος, Διευθύντρια Ερευνών ΚΔΕΟΔ και Συντονίστρια της ΜοΚΕ, παρουσίασε την παράταση του Προσωρινού Πλαισίου, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή µε σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στην χρηµατοδότηση. Με την παράταση του Προσωρινού Πλαισίου καταργήθηκαν ορισµένα από τα µέτρα κρατικών ενισχύσεων, που είχαν θεσπισθεί για την χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων πραγµατικής οικονοµίας, ενώ άλλα διατηρήθηκαν, µε αυστηρότερες όµως προϋποθέσεις χορήγησης. Επόµενη οµιλήτρια ήταν η κ. Δ. Σχοινά, ΔΝ, Δικηγόρος, η οποία αναφέρθηκε στα Διαρθρωτικά Ταµεία, αναλύοντας το κοινοτικό πλαίσιο, αλλά και τους περιορισµούς που υφίστανται στο πλαίσιο της συγχρηµατοδότησης από αυτά, σε σχέση µε τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Τελευταία εισήγηση της πρώτης συνεδρίας ήταν αυτή του κ. Κ. Δρυλλεράκη, Δικηγόρου, στην οποία αναπτύχθηκε το περιεχόµενο του νέου αναπτυξιακού νόµου (Ν. 3908/2011). Ο κ. Δρυλλεράκης, συγκεκριµένα, παρουσίασε τα κριτήρια στα οποία στηρίζεται η δηµόσια χρηµατοδότηση των ελληνικών επενδυτικών σχεδίων, την διαδικασία αξιολόγησής τους και τις βασικές µορφές ενισχύσεων (φοροαπαλλαγές/επιχορηγήσεις).

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, µε Πρόεδρο τον κ. Μ. Βηλαρά, Σύµβουλο Επικρατείας. Πρώτος µίλησε ο κ. Γ. Παπαχρήστου, Δικηγόρος, ο οποίος ανέλυσε την πρακτική της Επιτροπής, όσον αφορά, αφενός, στην διαπίστωση της ύπαρξης κρατικής ενίσχυσης στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων και, αφετέρου, στην συνδροµή του κριτηρίου του ιδιώτη επενδυτή ως βασικής προϋπόθεσης για την συµβατότητα των εν λόγω κρατικών ενισχύσεων µε την κοινή αγορά. Εν συνεχεία, ο κ. Α. Πετσέτας, Δικηγόρος και στέλεχος της ΜοΚΕ παρουσίασε το ισχύον καθεστώς των de minimis ενισχύσεων (ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας), µε έµφαση στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ούτως ώστε οι εν λόγω ενισχύσεις να είναι συµβατές µε την κοινή αγορά και, συνεπώς, να µην υπόκεινται σε κοινοποίηση προς την Επιτροπή. Παράλληλα, ανέφερε πρακτικά παραδείγµατα συµβιβάσιµων και µη συµβιβάσιµων de minimis ενισχύσεων, σε σχέση και µε τις ρυθµίσεις του Προσωρινού Πλαισίου για την οικονοµική κρίση. Επόµενος οµιλητής ήταν ο κ. Μ. Κεκελέκης, Senior Lecturer στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δηµόσιας Διοίκησης στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στην εισήγηση του οποίου αναπτύχθηκε το ζήτηµα της παροχής κρατικής ενίσχυσης µέσω της χρηµατοδότησης των ερευνητικών οργανισµών, συµπεριλαµβανοµένων των Πανεπιστηµίων και των ερευνητικών ινστιτούτων. Ο κ. Κεκελέκης διαχώρισε τις δραστηριότητες των δηµοσίων ερευνητικών ιδρυµάτων σε δύο κατηγορίες, σε µη οικονοµικές και σε οικονοµικές, υπάγοντας τις τελευταίες στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ενώ αντίστοιχη διάκριση έκανε και ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήµια ή κολλέγια. Οι δύο τελευταίες εισηγήσεις προέρχονταν από τον τοµέα της ενέργειας. Αρχικά, ο κ. Δ. Γατίδης, Δικηγόρος και στέλεχος της ΜοΚΕ, επεξεργάστηκε το ζήτηµα των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται προς τον σκοπό της µετάβασης από µονοπωλιακές σε απελευθερωµένες αγορές ενέργειας, και οι οποίες σχετίζονται µε την αντιστάθµιση του λανθάνοντος κόστους, τις µακροχρόνιες συµβάσεις αγοράς και προµήθειας ενέργειας και τα προτιµησιακά τιµολόγια, ενώ παρέθεσε και σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής. Ο τελευταίος οµιλητής, κ. Χ. Συνοδινός, ΔΝ, Δικηγόρος, µίλησε για το καθεστώς απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επεξηγώντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το κοινωνικό σύνολο και την οικονοµία, και παράλληλα σκιαγράφησε τις περιπτώσεις υποβοήθησης, µέσω κρατικών ενισχύσεων, ορισµένων δραστηριοτήτων των φορέων ενέργειας που δρουν σε καθεστώς απελευθερωµένης αγοράς.

Το συνέδριο τίµησε µε την παρουσία του ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος του Δικαστηρίου ΕΕ και Πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΔΕΟΔ, ενώ η συµµετοχή από υπαλλήλους Υπουργείων, δηµόσιων φορέων και διαχειριστικών αρχών, αλλά και δικηγόρους ήταν πρωτοφανής. Μάλιστα, στην συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία στους οµιλητές να αποσαφηνίσουν πολλές από τις απορίες των παρευρισκοµένων, ενώ τους παρείχαν και χρήσιµες κατευθύνσεις σε ποικίλα νοµικά ζητήµατα.

Οι εισηγήσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΜοΚΕ http://moke.cieel.gr

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.