Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1-3/2013
Εκτύπωση

Διαβούλευση για το Σχέδιο νέου Πλαισίου της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία

 

Το Κοινοτικό Πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία (εφεξής, Πλαίσιο ΕΑΚ) τέθηκε σε ισχύ την 01.01.2007 και εφαρμόζεται για την αξιολόγηση της συμβατότητας των ενισχύσεων ΕΑΚ που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΓΑΚ (Κανονισμός 800/2008).

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, η Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης του Πλαισίου ΕΑΚ στα τέλη του 2011. Μετά από έναν πρώτο κύκλο διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2012, η Επιτροπή συνέταξε Σχέδιο νέου Πλαισίου, το οποίο και δημοσίευσε σήμερα προς το σκοπό νέας διαβούλευσης.

Οι κανόνες του νέου Πλαισίου αναμένεται να προσφέρουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, καθώς και περισσότερες δυνατότητες για να διοχετεύσουν τις κρατικές ενισχύσεις στην προώθηση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης:

  • Παρέχουν διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες ερευνητικές δραστηριότητες θεωρούνται ως δραστηριότητες μη οικονομικής φύσης, καθώς και για τις περιστάσεις, υπό τις οποίες η χρηματοδότηση ερευνητικών οικονομικών δραστηριοτήτων μπορεί να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση.
  • Περιγράφουν τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι ερευνητικοί οργανισμοί μετακυλίονται σε τρίτες επιχειρήσεις (ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις περιπτώσεις των ερευνητικών συμβάσεων και των σχεδίων συνεργασίας που υλοποιούν από κοινού επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί).
  • Ρυθμίζουν το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων ερευνητικών υπηρεσιών (εμπορικών και προ-εμπορικών) και παρέχουν διευκρινίσεις για το πότε αυτές ενέχουν στοιχεία ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που παρέχουν τις σχετικές ερευνητικές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα.
  • Οι όροι συμβατότητας του Πλαισίου βασίζονται στις ακόλουθες επτά κοινές αρχές αξιολόγησης που, σύμφωνα με την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, έχουν εισαχθεί σε όλα τα προσφάτως αναθεωρημένα κανονιστικά κείμενα για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων:: α) συμβολή στην επίτευξη ενός σαφώς καθορισμένου στόχου κοινού ενδιαφέροντος, β) ανάγκη για κρατική παρέμβαση, γ) καταλληλότητα του μέτρου ενίσχυσης, δ) δημιουργία κινήτρων, ε) αναλογικότητα της ενίσχυσης (ενίσχυση στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό), στ) αποφυγή αδικαιολόγητων αρνητικών επιπτώσεων στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών και ζ) διαφάνεια της ενίσχυσης.
  • Διατηρούν τις ίδιες εντάσεις ενίσχυσης με το ισχύον Πλαίσιο, αλλά εισάγουν τη δυνατότητα για υπέρβαση των προβλεπόμενων ανώτατων εντάσεων ενισχύσεων κατά 10%, σε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να καταστεί το σχέδιο που λαμβάνει ενίσχυση επαρκώς κερδοφόρο.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις του επί του Σχεδίου μέχρι τις 20.02.2014 και η Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει το νέο Πλαίσιο ΕΑΚ την 01.07.2014. Το κείμενο του Σχεδίου είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/competition/consultations/2013_state_aid_rdi/index_en.html

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.