Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1-3/2012
Εκτύπωση

Εκσυγχρονισμός των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις

 

Στις 08.05.2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέδωσε Ανακοίνωση για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση, οι κρατικές ενισχύσεις αποτελούν εργαλείο, που στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μπορεί να συμβάλει στον κοινό στόχο μίας περισσότερο «έξυπνης», βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας. Επιπρόσθετα, μέσω της στοχευμένης εστίασης των δημοσίων δαπανών σε αποδοτικές και αποτελεσματικές πολιτικές, οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν να δώσουν ώθηση στην υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να συμβάλουν τόσο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η Επιτροπή, με την παρούσα Ανακοίνωση, καθιστά σαφές ότι οι κρατικές ενισχύσεις πρέπει να επικεντρώνονται σε τομείς, όπου υπάρχει ανεπάρκεια από την πλευρά της αγοράς και να συμπληρώνουν, χωρίς να υποκαθιστούν, τις ιδιωτικές επενδύσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο η χορήγηση ενίσχυσης θα ωθεί τους εν δυνάμει δικαιούχους στην ανάληψη δραστηριοτήτων, στις οποίες ειδάλλως δεν θα προέβαιναν και, συνακόλουθα, θα επιτυγχάνονται οι στόχοι των εθνικών πολιτικών των κρατών μελών. Έτσι, σημαντικό ρόλο έχει η ύπαρξη χαρακτήρα κινήτρου στις κρατικές ενισχύσεις, καθώς η αντιμετώπιση των ανεπαρκειών της αγοράς έχει ως παράπλευρη θετική συνέπεια την αποτροπή της άσκοπης σπατάλης δημοσίων πόρων και της επιδείνωσης των συνθηκών ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θέτει ως στόχο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και τον αυστηρότερο έλεγχο των ενισχύσεων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά. Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να απλουστευθεί η διαδικασία ελέγχου των υποθέσεων που έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και επηρεάζουν ελάχιστα τις συναλλαγές. Η Επιτροπή προτείνει επίσης την αναθεώρηση του Κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας 1998/2006, με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον το ισχύον όριο ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα, πιθανές θεωρούνται οι τροποποιήσεις στον εξουσιοδοτικό Κανονισμό 994/1998 του Συμβουλίου για την εξαίρεση ορισμένων ενισχύσεων από την υποχρέωση κοινοποίησης. Τέλος, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση και πιθανή επέκταση του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 800/2008, με στόχο την απλοποίηση του διοικητικού χειρισμού καλά σχεδιασμένων μέτρων με χαμηλά ποσά ενίσχυσης.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για την ύπαρξη ενισχύσεων, η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί και να επεξηγηθεί καλύτερα η έννοια της κρατικής ενίσχυσης, καθώς και τα αντικειμενικά κριτήρια που απαριθμούνται στο άρθρο 107 ΣΛΕΕ. Επίσης, προτείνει τον εκσυγχρονισμό του διαδικαστικού Κανονισμού 659/1999, με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών από τους φορείς της αγοράς και την πληρέστερη εξέταση των υποθέσεων, που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά.

Η Επιτροπή με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων αναμένει τη σαφέστερη και συνεκτικότερη διάρθρωση του ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων και τονίζει την αλληλεπίδραση των δυνητικών μέτρων για την επίτευξη στόχων υψηλού επιπέδου. Για το λόγο αυτό, θεωρεί ότι οι προτεινόμενες αλλαγές πρέπει να δρομολογηθούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης, ώστε οι προτάσεις για την αναθεώρηση του διαδικαστικού και του εξουσιοδοτικού Κανονισμού να εγκριθούν το φθινόπωρο του 2012 και μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη και ανοιχτό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τελικές αλλαγές να θεσπιστούν ως το τέλος του 2013.

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/modernisation/sam_communication_el.pdf
 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.