Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 3/2009
Εκτύπωση

Νέα Οδηγία για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας

 

Το 1997 η Επιτροπή δηµοσίευσε τη Λευκή Βίβλο για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, που αποσκοπούσε στην αύξηση του µεριδίου των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 12% µέχρι το 2010. Η δηµιουργία της πολιτικής για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας θεµελιώθηκε στο πλαίσιο των περιβαλλοντολογικών ανησυχιών, αναφορικά µε την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασµού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την βιοµηχανική και τεχνολογική καινοτοµία. Δύο σηµαντικές Οδηγίες (Οδηγίες 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ) έθεσαν τους στόχους για το 2010 και  τις δράσεις για την ανάπτυξη  και την πρόσβαση στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας στους τοµείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των µεταφορών. Επιπροσθέτως το 2005 υιοθετήθηκε ένα σχέδιο δράσης για τα βιοκαύσιµα. Διαδοχικές εκθέσεις και αναφορές παρουσίαζαν την εξέλιξη των δράσεων και την επίτευξη των στόχων. Η τελευταία έκθεση αναφοράς δηµοσιεύθηκε το 2009 µε σκοπό να παρουσιάσει τις εξελίξεις που συνέβησαν µετά  την έκθεση του 2007. Η τελευταία έκθεση παρουσιάζει και τις προοπτικές ανάπτυξης ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, συµπεριλαµβανοµένων και των βιοκαυσίµων, στα επόµενα χρόνια.

Η καινούρια οδηγία για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (Οδηγία 2009/28[1]) η οποία υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2009  και θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέµβριο του 2010 εξελίσσει το νοµοθετικό πλαίσιο, θέτοντας καινούριους υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους για τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. Σύµφωνα µε τις διατάξεις της Οδηγίας τα κράτη µέλη οφείλουν να επεξεργαστούν τα εθνικά σχέδια δράσης τους µέχρι τον Ιούνιο του 2010 και να παρουσιάσουν τις εθνικές τους στρατηγικές, αναφορικά µε τις υποστηρικτικές δράσεις τους και την πολιτική των βιοκαυσίµων.

Η νέα οδηγία θεσπίζει κοινό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές, ενώ θέτει υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους για το συνολικό µερίδιο ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας. Καθορίζει κανόνες για κοινά έργα µεταξύ κρατών µελών και µε τρίτες χώρες, τις εγγυήσεις προέλευσης, τις διοικητικές διαδικασίες, την πληροφόρηση, την κατάρτιση και την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για ενέργεια από ανανεώσιµες πηγές. Τέλος καθιερώνονται κριτήρια αειφορίας του περιβάλλοντος για τα βιοκαύσιµα και τα βιορευστά.

http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/newsletter/dg/2009/nl320-2009-07-30.html#e1


[1] ΕΕ 2009  L 140/16

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.