Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1/2009
Εκτύπωση

Ο µηχανισµός ελέγχου εµπορικών πολιτικών

 

Με την ίδρυση του ΠΟΕ, τα κράτη-µέλη θέλησαν να προσδώσουν στο νεοσύστατο οργανισµό δυνατότητα ελέγχου και ουσιαστικής διαχείρισης του πολυµερούς εµπορικού συστήµατος. Στο πλαίσιο αυτό θεσµοθέτησαν ένα µηχανισµό εµπορικής πολιτικής, σύµφωνα µε τον οποίο πραγµατοποιείται στενή και συστηµατική παρακολούθηση των εθνικών εµπορικών πολιτικών των κρατών-µελών και διασφαλίζεται η συνοχή του πολυµερούς εµπορικού συστήµατος.

Σε εφαρµογή των ανωτέρω, εκδόθηκαν από τα όργανα του ΠΟΕ εκθέσεις ελέγχου των εµπορικών πολιτικών, που αναφέρονται στις χώρες Ελβετία / Λιχτενστάιν (Δεκέµβριος 2008), Γουατεµάλα (Φεβρουάριος 2008) και Ιαπωνία (Φεβρουάριος 2008). Σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης που αφορά την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, οι ενδιαφερόµενες χώρες έχουν προωθήσει την φιλελευθεροποίηση των εµπορικών τους συστηµάτων, µέσω πολυµερών, περιφερειακών και διµερών συµφωνιών. Σε διµερές επίπεδο, προτεραιότητα έχει δοθεί, από τις ανωτέρω χώρες στις εµπορικές τους σχέσεις µε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Επίσης τα όργανα του ΠΟΕ διαπιστώνουν, ότι η συµµετοχή των ανωτέρω χωρών σε προτιµησιακές συµφωνίες περιπλέκει τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις τους, στο πλαίσιο της εµπορικής τους πολιτικής. Τέλος, σηµειώνεται ότι ο ανταγωνισµός είναι περιορισµένος σε παραγωγικούς τοµείς όπως είναι η γεωργία, η υγεία και οι δηµόσιες µεταφορές, µε αποτέλεσµα οι καταναλωτές να αντιµετωπίζουν υψηλότερες τιµές.

Αναφορικά µε την έκθεση για τη Γουατεµάλα, διαπιστώνεται ότι από το 2002 έχουν συντελεστεί σηµαντικές αλλαγές. Οι υπεύθυνοι της Γουατεµάλας έχουν προωθήσει τη φιλελευθεροποίηση του εµπορίου, µέσω της µείωσης των δασµολογικών φραγµών, καθώς επίσης, και της θεσµοθέτησης νοµοθετικού πλαισίου για τις δηµόσιες προµήθειες και τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας. Η έκθεση τονίζει ότι η οικονοµική ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεχιστεί, προκειµένου να επιτευχθεί βελτίωση του επιπέδου ζωής, Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί µέσω της εφαρµογής των αρχών του ανταγωνισµού σε τοµείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες και οι θαλάσσιες µεταφορές.

Τέλος, εκδόθηκε η έκθεση για την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της οποίας, οι αρχές του ΠΟΕ, επισηµαίνουν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσουν στη µείωση του επιχειρηµατικού κόστους και θα καταστήσουν την Ιαπωνία ελκυστικό πόλο για την πραγµατοποίηση ξένων άµεσων επενδύσεων. Η παραγωγικότητα της εργασίας δεν είναι ικανοποιητική σε σχέση µε τις υπόλοιπες βιοµηχανικές χώρες, ενώ ο αγροτικός τοµέας παραµένει ένας χώρος προστατευµένος από το διεθνή ανταγωνισµό. Ως συµπέρασµα διαπιστώνεται ότι η µεσοπρόθεσµη και µακροπρόθεσµη προοπτική της Ιαπωνίας θα εξαρτηθεί από την εφαρµογή συνετών δηµοσιονοµικών και νοµισµατικών πολιτικών, σε συνδυασµο µε την υλοποίηση διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων.

http://www.wto.org

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.