Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1/2009
Εκτύπωση

Επίσηµη διαδικασία έρευνας για την πώληση των µεταλλείων Κασσάνδρας [ΕΕ 2009 C-56/45]

 

Την 10.03.2009 δηµοσιεύθηκε στην Επίσηµη Εφηµερίδα ΕΕ [ΕΕ 2009 C-56/45] η απόφαση της Επιτροπής, µε την οποία αυτή κινεί την διαδικασία του άρθρου 88 παρ. 2 της ΣυνθΕΚ (επίσηµη διαδικασία έρευνας) κατά της Ελλάδας για την εικαζόµενη κρατική ενίσχυση 11 εκατ. ευρώ προς την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Πιο συγκεκριµένα, η Επιτροπή θα εξετάσει την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, των Μεταλλείων Κασσάνδρας και 70 άλλων περιουσιακών στοιχείων, στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σε τιµή χαµηλότερη της αγοραίας αξίας, χωρίς δηµόσιο διαγωνισµό ή προηγούµενη εκτίµηση από ανεξάρτητο εκτιµητή, µε απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του φόρου µεταβίβασης ή οιουδήποτε άλλου φόρου και µείωση των δικηγορικών, συµβολαιογραφικών και λοιπών αµοιβών.

Η αρµόδια για τον ανταγωνισµό Επίτροπος, Neelie Kroes δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουµε ότι δεν χορηγήθηκε κάποιο κρυφό πλεονέκτηµα στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σε βάρος των ελλήνων φορολογουµένων και ότι η Ελλάδα ενέργησε όπως θα ενεργούσε κάθε άλλος ιδιώτης πωλητής σε σχέση µε την πώληση των υπόψη περιουσιακών στοιχείων του δηµοσίου».

Τον Ιούλιο του 2007, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία, σύµφωνα µε την οποία από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνοµες ενισχύσεις στην µεταλλευτική εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παράγουν χρυσό και χαλκό. Η Επιτροπή, µετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιµή πολύ κατώτερη της αγοραίας. Τον Ιούνιο του 2004, έξι µόλις µήνες µετά την συναλλαγή αυτή, µια διεθνής εταιρεία παροχής συµβουλών στον µεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές µεγαλύτερη της τιµής πώλησης των µεταλλείων. Επιπλέον, η σύµβαση πώλησης περιλάµβανε φοροαπαλλαγή και µείωση των διαφόρων νοµικών αµοιβών υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».Υπενθυµίζεται ότι οι παρεµβάσεις του δηµοσίου σε εταιρίες που ασκούν οικονοµική δραστηριότητα µπορεί να θεωρηθούν ότι δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις εφόσον πραγµατοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή).

Ενόψει των ανωτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε να διατάξει την Ελλάδα, βάσει του άρθρου 10 παρ. 3 του Κανονισµού (ΕΚ) 659/1999 του Συµβουλίου, να παράσχει εντός προθεσµίας ενός µηνός όλη την σχετική τεκµηρίωση, ώστε να δοθεί στην Επιτροπή η δυνατότητα να προσδιορίσει ποσοτικά την εν λόγω εικαζόµενη κρατική ενίσχυση.

http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2009:056:SOM:EL:HTML

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.