Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 3/2009
Εκτύπωση

Οδηγία 2009/72[1] για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας

 

Στόχοι της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας, η οποία υλοποιείται σταδιακά σε ολόκληρη την Κοινότητα από το 1999, είναι η παροχή πραγµατικών επιλογών σε όλους τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι πολίτες είτε επιχειρήσεις, η παροχή νέων επιχειρηµατικών ευκαιριών και η αύξηση του διασυνοριακού εµπορίου, ώστε να επιτευχθούν κέρδη σε απόδοση, ανταγωνιστικές τιµές, υψηλότερα πρότυπα παρεχόµενων υπηρεσιών, και να ενισχυθεί ταυτόχρονα η ασφάλεια του εφοδιασµού και η αειφορία.

H Οδηγία 2003/54 έχει συµβάλει σηµαντικά στη δηµιουργία της εν λόγω αγοράς.

Οι ελευθερίες που εγγυάται η συνθήκη στους πολίτες της Ένωσης -µεταξύ άλλων η ελεύθερη κυκλοφορία των εµπορευµάτων, η ελευθερία παροχής υπηρεσιών και η ελευθερία εγκατάστασης- είναι δυνατές µόνο σε πλαίσιο πλήρως ανοικτής αγοράς, η οποία παρέχει σε όλους τους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τους προµηθευτές τους και δίνει σε όλους τους προµηθευτές την ελευθερία να προµηθεύουν τους πελάτες τους.

Ωστόσο, υπάρχουν σήµερα εµπόδια στην πώληση ηλεκτρικής ενεργείας. Συγκεκριµένα, δεν παρέχεται ακόµη πρόσβαση στο δίκτυο χωρίς διακρίσεις και µε εξίσου αποτελεσµατική ρυθµιστική εποπτεία σε όλα τα κράτη µέλη.

Η ασφάλεια του εφοδιασµού ηλεκτρικής ενεργείας είναι ζωτική για την ανάπτυξη µιας ευρωπαϊκής κοινωνίας, για την εφαρµογή µιας βιώσιµης πολιτικής για την αντιµετώπιση της αλλαγής του κλίµατος και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας εντός της εσωτερικής αγοράς. Επίσης, µια λειτουργούσα εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας πρέπει να παρέχει κατάλληλα κίνητρα στους παραγωγούς για να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ενεργείας, συµπεριλαµβανοµένης της ενεργείας από ανανεώσιµες πηγές, µε ιδιαίτερη προσοχή στις πιο αποµονωµένες χώρες και περιφέρειες στην κοινοτική αγορά ενεργείας. Προκειµένου να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισµός και ο εφοδιασµός µε ηλεκτρική ενέργεια µε τις πιο ανταγωνιστικές τιµές, τα κράτη µέλη και οι εθνικές ρυθµιστικές αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαµεθοριακή πρόσβαση σε νέους προµηθευτές ηλεκτρικής ενεργείας από διαφορετικές ενεργειακές πηγές, καθώς και σε νέους παρόχους παραγωγής ενεργείας.

Χωρίς τον αποτελεσµατικό διαχωρισµό των δικτύων από τις δραστηριότητες παραγωγής και προµήθειας («αποτελεσµατικός διαχωρισµός»), υφίσταται ο κίνδυνος διακρίσεων στην εκµετάλλευση των δικτύων, αλλά και στην παροχή κινήτρων στις κάθετα ολοκληρωµένες επιχειρήσεις για την πραγµατοποίηση των ενδεδειγµένων επενδύσεων στα δίκτυά τους. Οι κανόνες νοµικού και λειτουργικού διαχωρισµού που προβλέπονται στην Οδηγία 2003/54 δεν οδήγησαν σε αποτελεσµατικό διαχωρισµό των διαχειριστών συστηµάτων µεταφοράς.

Η νέα Οδηγία θεσπίζει κοινούς κανόνες που αφορούν την παραγωγή, τη µεταφορά, τη διανοµή και την προµήθεια ηλεκτρικής ενεργείας, καθώς και την προστασία των καταναλωτών, µε στόχο τη βελτίωση και την ολοκλήρωση ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενεργείας στην Κοινότητα. Ορίζει τους κανόνες για την οργάνωση και λειτουργία του τοµέα της ηλεκτρικής ενεργείας, την ανοικτή πρόσβαση στην αγορά, τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για τις προσκλήσεις προς υποβολή προσφορών και τη χορήγηση αδειών, καθώς και για την εκµετάλλευση των δικτύων. Θεσπίζει επίσης υποχρεώσεις καθολικής υπηρεσίας και δικαιώµατα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενεργείας και αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις του ανταγωνισµού.

Η εν λόγω Οδηγία περιέχει γενικούς κανόνες για την οργάνωση του τοµέα της ενέργειας (π.χ. για τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και προστασίας του πελάτη), ρυθµίζει θέµατα παρακολούθησης της ασφάλειας του εφοδιασµού, καθώς επίσης και ζητήµατα προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας. Επίσης σηµαντικοί κανόνες τίθενται αναφορικά µε την παραγωγή ενέργειας, τη διαχείριση των συστηµάτων µεταφοράς και διανοµής. Να σηµειωθεί ότι η Οδηγία 2003/54 θα καταργηθεί στις 3 Μαρτίου 2011, µε την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών µελών σχετικά µε τις προθεσµίες για τη µεταφορά στο εθνικό σύστηµα και την εφαρµογή της εν λόγω οδηγίας. Επιπροσθέτως,  τα κράτη µέλη θέτουν σε ισχύ τις νοµοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι απαραίτητες για να συµµορφωθούν προς την παρούσα οδηγία το αργότερο στις 3 Μαρτίου 2011 και ταυτοχρόνως ενηµερώνουν την Επιτροπή για την υιοθέτηση των µέτρων εφαρµογής.

http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:211:0055:01:EL:HTML


[1] ΕΕ 2009 L 211
 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.