Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1/2011
Εκτύπωση

Η Επιτροπή αποδέχεται τις δεσµεύσεις από µέρους της Ελλάδας σε σχέση µε ασυµβίβαστες ενισχύσεις υπέρ των Ελληνικών Ναυπηγείων

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε επισήµως τις δεσµεύσεις που πρότεινε η Ελλάδα προκειµένου να συµµορφωθεί µε την απόφαση της Επιτροπής, του 2008, µε την οποία η Ελλάδα καλείτο να θέσει τέλος σε µια σειρά εγγυήσεων και να ανακτήσει παράνοµες επιδοτήσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί υπέρ των µη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων (στο εξής: ΕΝΑΕ). Σήµερα, η ΕΝΑΕ παράγει ως επί το πλείστον πολεµικά πλοία, και η Ελλάδα φοβόταν ότι η ανάκτηση των επιδοτήσεων υπήρχε περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την συγκεκριµένη δραστηριότητα, την οποία θεωρεί ως ζωτικής σηµασίας για το εθνικό της συµφέρον. Αντί της ανάκτησης, η Ελλάδα πρότεινε να θέσει τέλος στις διάφορες εγγυήσεις οι οποίες έχουν παρασχεθεί στην ΕΝΑΕ, και να επιστρέψει η ΕΝΑΕ ένα µέρος των ενισχύσεων που έχει λάβει, µέσω της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων που δεν έχουν σχέση µε την ναυπήγηση πολεµικών πλοίων. Επίσης πρότεινε να αντισταθµίσει την µη ολοσχερή ανάκτηση των ενισχύσεων µε την επιβολή δεκαπενταετούς απαγόρευσης της άσκησης µη στρατιωτικών δραστηριοτήτων από την ΕΝΑΕ. Με τον τρόπο αυτό, θα αντιµετωπισθούν οι επανειληµµένες κατά το παρελθόν στρεβλώσεις του ανταγωνισµού σε έναν κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα, χωρίς να υπάρχουν άµεσες επιπτώσεις για την απασχόληση.

Ο αρµόδιος για τον ανταγωνισµό Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Joaquίn Almunia δήλωσε τα εξής: «Οι δεσµεύσεις που προσεφέρθη να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σηµαντικό βήµα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης. Εφόσον εφαρµοσθούν πλήρως και ταχέως, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διασφαλίσει την ικανότητα ναυπήγησης πολεµικών πλοίων και, ταυτοχρόνως, να αντιµετωπίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισµού στην αγορά ναυπήγησης µη πολεµικών πλοίων και στην αγορά επισκευής πλοίων».

Στις 2 Ιουλίου 2008, η Επιτροπή έκρινε ότι οι επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί από την Ελλάδα στην επιχείρηση Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ήταν ασυµβίβαστες µε την εσωτερική αγορά, διότι η Ελλάδα δεν σεβάστηκε τους όρους από τους οποίους είχε εξαρτηθεί η έγκριση από την Επιτροπή των ενισχύσεων αναδιάρθρωσης και των ενισχύσεων για το κλείσιµο επιχείρησης σύµφωνα µε παλαιότερες αποφάσεις της, του 1997 και του 2002. Εξάλλου, για µια σειρά δανείων και εγγυήσεων που είχαν χορηγηθεί στην ΕΝΑΕ από το ελληνικό Δηµόσιο και από την τράπεζα ΕΤΒΑ, η οποία τότε ήταν κρατικής ιδιοκτησίας, κρίθηκε οµοίως ότι συνιστούσαν πρόσθετες ασυµβίβαστες ενισχύσεις, δεδοµένου ότι χορηγήθηκαν είτε έναντι αντιτίµου κατώτερου εκείνου που ίσχυε στην αγορά είτε σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία η κατάσταση της ΕΝΑΕ είχε καταστεί τόσο προβληµατική, ώστε η επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει χρηµατοδότηση στην αγορά.

Κατά συνέπεια, ζητήθηκε από την Ελλάδα να ανακτήσει 539 εκατ. ευρώ συµπεριλαµβανοµένων τόκων από το µη στρατιωτικό τµήµα της ΕΝΑΕ, ενώ η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ διατάχθηκαν να καταγγείλουν µια σειρά εγγυήσεων.

Η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. είναι η σηµαντικότερη ναυπηγική επιχείρηση στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις της συγκαταλέγονται στις µεγαλύτερες της ανατολικής Μεσογείου και σε αυτήν απασχολούνται περί τους 1.200 εργαζόµενοι.

Η Επιτροπή διεξάγει από το 2008 τακτικές συνοµιλίες µε τις ελληνικές αρχές σχετικά µε την εφαρµογή της απόφασής της. Νωρίτερα φέτος, προσέφυγε κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω της µη επίτευξης λύσης στη συγκεκριµένη υπόθεση.

Επειδή η Ελλάδα πρόβαλε το επιχείρηµα ότι η επιστροφή των ενισχύσεων υπήρχε περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές αναζήτησαν µια λύση που να επιτρέπει την προάσπιση των συµφερόντων ασφαλείας τα οποία επικαλείτο η ελληνική πλευρά (άρθρο 346 της ΣΕΕ) και συγχρόνως να διασφαλίζει τα εξίσου θεµιτά συµφέροντα που εξαρτώνται από την ύπαρξη δίκαιου και ανόθευτου ανταγωνισµού.

Επετεύχθη η ακόλουθη συµφωνία:

- Tα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ που δεν έχουν σχέση µε την ναυπήγηση πολεµικών πλοίων θα πωληθούν, και το προϊόν της πώλησης θα χρησιµοποιηθεί για την µερική επιστροφή των ασυµβίβαστων ενισχύσεων.

- Η ΕΝΑΕ θα παραιτηθεί από την χρήση των γηπέδων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα και τα οποία δεν είναι αναγκαία για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.

- Η ΕΝΑΕ δεν θα ασκήσει καµία µη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόµενα 15 έτη.

- Η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ θα καταγγείλουν µια σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Επιτροπή είχε κρίνει ασυµβίβαστες µε την απόφασή της του 2008.

- Η Ελλάδα θα υποβάλλει έκθεση ετησίως σχετικά µε την τήρηση από µέρους της ΕΝΑΕ της απαγόρευσης άσκησης µη στρατιωτικών δραστηριοτήτων επί όσο χρόνο διαρκεί η εν λόγω απαγόρευση.

Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να εφαρµόσει ταχέως τις συµφωνηθείσες δεσµεύσεις. Όταν θα έχουν εφαρµοσθεί πλήρως όλες οι δεσµεύσεις (εξαιρουµένης της δεκαπενταετούς υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων σχετικά µε την απαγόρευση της άσκησης µη στρατιωτικών δραστηριοτήτων), η Επιτροπή θα εξετάσει την σκοπιµότητα ανάκλησης της προσφυγής την οποία άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου τον Απρίλιο λόγω µη συµµόρφωσης µε την απόφαση του 2008.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1637&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.