Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1/2009
Εκτύπωση

Πρόταση της Επιτροπής για πρόσθετες επενδύσεις στον τοµέα της ενέργειας για το διάστηµα 2009-2010

 

Στο πλαίσιο της εφαρµογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαµψη της οικονοµίας, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο το Δεκέµβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 28.01.2008 προτάσεις για την πραγµατοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 3,5 δισεκατοµµυρίων ευρώ σε καίριας σηµασίας έργα στον τοµέα της ενέργειας. Πρόκειται για «έξυπνες επενδύσεις» (smart projects), οι οποίες θα προσφέρουν βραχυπρόθεσµα τα κίνητρα, που είναι τόσο απαραίτητα για την οικονοµία της ΕΕ, ενώ συγχρόνως θα εξυπηρετούν στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Σκοπός του επίµαχου ευρωπαϊκού σχεδίου είναι να επιταχυνθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, να µετριαστούν οι επιπτώσεις της οικονοµικής ύφεσης στον κατασκευαστικό τοµέα και να αυξηθεί το µακροπρόθεσµο δυναµικό βιώσιµης ανάπτυξης της Ευρώπης µε την παροχή στοχευµένων κινήτρων στην οικονοµία της ΕΕ. Οι πόροι που διατίθενται θα συντελέσουν σηµαντικά στην εφαρµογή της συµφωνηθείσας δέσµευσης για την παροχή κινήτρων, τα οποία αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ, µε δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόκληση, εξάλλου, της ενεργειακής ασφάλειας τονίστηκε και στη δεύτερη ανασκόπηση της ενεργειακής στρατηγικής (Second Energy Strategic Review) της Επιτροπής στις 26.11.2008. Η σηµασία της καθίσταται ακόµη προφανέστερη µετά την πρόσφατη κρίση στον τοµέα του φυσικού αερίου. Τα έργα που θα χρηµατοδοτηθούν από την Κοινότητα θα συµβάλουν, συνεπώς, στην κάλυψη των ελλείψεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις της ΕΕ, καθώς και στη διατήρηση της απαραίτητης ώθησης για τη χρησιµοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, όσο το δυνατό αποτελεσµατικότερα. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται στις διασυνοριακές ανάγκες και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που είναι απαραίτητες για τις µελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρώπης.

Το Συµβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 19.02.2009 ενέκρινε, στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων, έξι προγράµµατα υποδοµών για τη δηµιουργία και βελτίωση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριµένα, πρόκειται για τα ακόλουθα:

i.κατασκευή του Southern Gas Corridor ·

ii.διασπορά των αποθεµάτων υγροποιηµένου αερίου (LNG)·

iii.διασύνδεση µε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Βαλτικής·

iv.δηµιουργία του Μεσογειακού Ενεργειακού Δακτυλίου·

v.διασύνδεση στον άξονα βορρά-νότου των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισµού της κεντρικής και νοτιο-ανατολικής Ευρώπης·

vi.διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων µεγάλης κλίµακας της Βόρειας Θάλασσας

Όσο αφορά στην Ελλάδα τα προγράµµατα που εγκρίθηκαν, ύστερα και από την αναθεώρηση της αρχικής πρότασης από το Συµβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών  στις 16.03.2009,  είναι:

i.κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI-Ποσειδών (Ελλάδα-Ιταλία). Το έργο εντάσσεται στην κατασκευή του νότιου   διαδρόµου µεταφοράς φυσικού αερίου (Southern Gas Corridor) και η κοινοτική συνδροµή προς τις δύο χώρες θα ανέλθει στα 100 εκατοµµύρια ευρώ·

ii.κατασκευή συστήµατος µεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Σλοβενία, µεταξύ των αυστριακών συνόρων και της Λιουµπλιάνα (µε εξαίρεση τη σύνδεση Ρόγκατετς-Κιντρίτσεβο). Η κοινοτική συνδροµή για το έργο αυτό, που αφορά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία (διασύνδεση Χάσκοβο - Κοµοτηνής), ανέρχεται σε 40 εκατοµµύρια ευρώ·

iii.επέκταση της δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στον τσέχικο κόµβο. Πρόκειται για συνεισφορά ύψους 35 εκατοµµυρίων ευρώ, που αφορά όλα τα κράτη µέλη.

Ιδιαίτερα σηµαντικές αλλαγές, οι οποίες επήλθαν στο αρχικό επενδυτικό πρόγραµµα για την ενέργεια, αφορούν στα κεφάλαια για τη χρηµατοδότηση προγραµµάτων δέσµευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CSS projects), καθώς και της κατασκευής του αγωγού Nabucco. Συγκεκριµένα, το συνολικό ποσό, το οποίο θα διατεθεί για την ανάπτυξη προγραµµάτων CSS, θα είναι 1,150 δισεκατοµµύρια ευρώ αντί του αρχικού ποσού των 1,250 δισεκατοµµυρίων.

Σύµφωνα µε το πρόγραµµα επενδύσεων, που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή στις 28.01.2009, ο αγωγός Nabucco εξασφάλιζε κεφάλαια συνολικού ύψους 250 εκατοµµυρίων ευρώ υπό τη µορφή, ωστόσο, εγγυήσεων δανείων σε όρους ευνοϊκότερους από αυτούς της αγοράς. Το ποσό αυτό µειώθηκε στα 200 εκατοµµύρια ευρώ ύστερα από απόφαση του Συµβουλίου των Υπουργών Ενέργειας την 19.02.2009. Ύστερα από πιέσεις, κυρίως, της Γερµανίας αποφασίστηκε (16.03.2009) η, κατ' αρχάς, αναστολή της κοινοτικής χρηµατοδότησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco και η παραποµπή του θέµατος στην ευρωπαϊκή σύνοδο στις 19-20.03.2009.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/142&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/36&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/trans/106196.pdf

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.