Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 2/2010
Εκτύπωση

Μηχανισµός στήριξης της ελληνικής οικονοµίας και Μνηµόνιο συνεργασίας (N. 3845/2010)

 

Ο νόµος 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρµογή του µηχανισµού στήριξης της ελληνικής οικονοµίας από τα κράτη-µέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο», ο οποίος  εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή µε τη µορφή του κατεπείγοντος κατ' άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγµατος και περιλαµβάνει επτά άρθρα, δηµοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2010 στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 65).

Με το άρθρο Πρώτο παρέχεται στον Υπουργό Οικονοµικών εξουσιοδότηση να υπογράφει, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δηµοσίου, κάθε µνηµόνιο συνεργασίας, συµφωνία ή σύµβαση δανεισµού, διµερή ή πολυµερή, µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη µέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρµογής του «σχεδίου προγράµµατος» το οποίο προσαρτάται ως παράρτηµα στον νόµο.

Το εν λόγω πρόγραµµα αποτελείται από δύο Μνηµόνια, «Οικονοµικής και Χρηµατοπιστωτικής Πολιτικής» και «Συνεννόησης στις Συγκεκριµένες Προϋποθέσεις Οικονοµικής Πολιτικής».

Με τις διατάξεις του άρθρου Δευτέρου (παρ. 1 α, 2, 3, 9 και 12):

α) Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για τη ρύθµιση µε προεδρικά διατάγµατα θεµάτων που καθορίζονται σε γενικό πλαίσιο.

β) Παρέχεται ειδική και ορισµένη, κατά την έννοια του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγµατος  εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονοµικών και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να διενεργήσουν, µε κοινή τους απόφαση και µέσα σε ένα µήνα από την έναρξη ισχύος του νόµου, «απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού στο Δηµόσιο και τα ΝΠΔΔ».

Περαιτέρω, προβλέπεται η σύσταση, µε την ίδια, ως άνω, κοινή υπουργική απόφαση, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οργανικής µονάδας µε τίτλο «Ενιαία Αρχή Πληρωµής», η οποία θα καταβάλλει, µέσω τραπεζικού λογαριασµού, τις πάσης φύσεως αποδοχές, αποζηµιώσεις και εν γένει αµοιβές του προσωπικού του Δηµοσίου και των ΝΠΔΔ.

γ) Οµοίως, εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονοµικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ρυθµίσουν, µε κοινή τους απόφαση, θέµατα δανείων που έχουν συναφθεί µε τον Οργανισµό Εργατικής Κατοικίας (παρ. 10 προτεινόµενου άρθρου Δευτέρου) και, µόνος ο Υπουργός Οικονοµικών, να ρυθµίσει θέµατα δανείων του Ταµείου Παρακαταθηκών και Δανείων (παρ. 11 του ως άνω άρθρου).

Με τις διατάξεις του άρθρου Τρίτου µειώνονται, µεταξύ άλλων, αποδοχές και επιδόµατα των υπηρετούντων, µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας, στον στενό ή ευρύτερο δηµόσιο τοµέα, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης ή ρήτρας ή όρου συλλογικής σύµβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατοµικής σύµβασης ή συµφωνίας, οι οποίες είχαν ήδη µειωθεί µε διατάξεις του Ν.3833/2010. Περαιτέρω, ορίζεται, κατά ενιαίο τρόπο, το ύψος των επιδοµάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, τόσο των εργαζοµένων στον δηµόσιο τοµέα, όσο και των συνταξιούχων όλων των φορέων κύριας ασφάλισης, και καθορίζονται οι προϋποθέσεις καταβολής τους. Επίσης, προβλέπεται η αναστολή καταβολής της δεύτερης δόσης της οικονοµικής ενίσχυσης του άρθρου 1 του Ν.3808/2009.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου Τετάρτου του νόµου τροποποιείται το άρθρο 21 παρ. 1 του Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε µε τον Ν.2859/2000, όπως ισχύει µετά την τροποποίησή του από το άρθρο 12 του Ν.3833/2010, και αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής του φόρου προστιθέµενης αξίας από 21% σε 23% και ο µειωµένος συντελεστής από 10% σε 11%. Με τις υπόλοιπες παραγράφους του ίδιου άρθρου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα τσιγάρα, στα αλκοολούχα ποτά, σε ενεργειακά προϊόντα και καύσιµα.

Με την παράγραφο 7 τροποποιούνται τα κλιµάκια και αναπροσαρµόζονται σε 10%, 30% και 40% (από 10%, 20% και 30%) οι ανά κλιµάκιο συντελεστές του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε στα επιβατικά αυτοκίνητα δυνάµει του άρθρου 17 του Ν.3833/2010. Τέλος, µε την παράγραφο 8 του άρθρου Τετάρτου προβλέπεται η αύξηση από 15 σε 30 δισεκατοµµύρια ευρώ του συνολικού ποσού εγγυήσεων που µπορεί να παράσχει το Ελληνικό Δηµόσιο προς πιστωτικά ιδρύµατα στο πλαίσιο των ρυθµίσεων του N. 3723/2008.

Με τις παραγράφους 1 έως 11 του άρθρου Πέµπτου του νόµου επιβάλλεται έκτακτη εισφορά µε συντελεστές από 4% έως 10% επί του συνολικού καθαρού εισοδήµατος ορισµένων νοµικών προσώπων, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Με την παράγραφο 12 επιβάλλεται ειδικός φόρος µε συντελεστή 20% επί της αξίας των διαφηµίσεων που προβάλλονται από τα τηλεοπτικά µέσα ενηµέρωσης.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου Έκτου του νόµου παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση προεδρικού διατάγµατος µε το οποίο θα αναδιοργανώνονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονοµικών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Με την παράγραφο 2 ορίζεται ότι για τη µετακίνηση υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονοµικών από µία οργανική µονάδα σε άλλη εντός του ίδιου νοµού, κατ' εφαρµογή του άρθρου 66 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα, ο οποίος κυρώθηκε µε τον Ν.3528/2007, οι κεντρικές, περιφερειακές και αποκεντρωµένες οργανικές µονάδες εντός του ίδιου νοµού ή νησιού θεωρούνται οργανικές µονάδες της ίδιας αρχής, ούτως ώστε να µην απαιτείται να τηρηθεί η διαδικασία της µετάθεσης.

Με το άρθρο Έβδοµο του νόµου ορίζεται η ηµεροµηνία έναρξης ισχύος των προτεινόµενων διατάξεων.

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.