Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 2/2010
Εκτύπωση

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 26.03.2010

 

Στις 26 Μαρτίου 2010 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990, στην αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση σε ποσοστό 20% και στην προσπάθεια για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Μια παγκόσμια και συνολική δεσμευτική συμφωνία παραμένει το µόνο αποτελεσματικό μέσον για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος, δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να παραµείνει κάτω από 2°C σε σύγκριση µε τα προβιομηχανικά επίπεδα. Με βάση τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης και 16ης Μαρτίου 2010 και λαμβανομένης υπόψη της ανακοίνωσης της Επιτροπής της 9ης Μαρτίου 2010, επείγει να δοθεί νέα δυναµική στις διεθνείς διαπραγματευτικές διαδικασίες. Θα πρέπει να ακολουθηθεί σταδιακή προσέγγιση, βάσει της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί άµεσα. Ως πρώτο βήµα για την υλοποίησή της, αποφασίστηκε ότι στις προσεχείς συνεδριάσεις στη Βόννη θα πρέπει να καταρτιστεί οδικός χάρτης για την προώθηση των διαπραγματεύσεων. Στόχος θα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση της πολιτικής καθοδήγησης της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης στα διάφορα διαπραγματευτικά κείμενα.

Η ΕΕ είναι έτοιµη να διαδραματίσει το ρόλο της σ' αυτή τη διαδικασία:

α) Η ΕΕ και τα κράτη µέλη της θα τιµήσουν τη δέσμευση τους, δηλ. να παρέχουν 2,4 δισ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο 2010-2012 για τη χρηματοδότηση ταχείας εκκίνησης, παράλληλα µε συνεισφορές άλλων βασικών παραγόντων, και στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης.

β) Η ΕΕ και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες ανέλαβαν να παρέχουν από κοινού 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Οι μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συνεισφορές θα πρέπει να εκτιμηθούν στο πλαίσιο των ουσιαστικών και διαφανών ενεργειών, που θα πρέπει να αναλάβουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να μετριαστεί η αλλαγή του κλίματος, καθώς και της γενικής ισορροπίας της παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος.

γ) Η ΕΕ θα ενισχύσει τη δράση της σε τρίτες χώρες. Θα συζητήσει το θέµα της αλλαγής του κλίματος σε όλες τις περιφερειακές και διμερείς συναντήσεις, και σε επίπεδο κορυφής, καθώς και σε άλλους χώρους συζήτησης όπως η G20. Η Προεδρία και η Επιτροπή θα αναλάβουν ενεργές διαβουλεύσεις µε άλλους εταίρους και θα υποβάλουν τάχιστα σχετική έκθεση στο Συμβούλιο.

δ) Επίσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίστηκε ότι πρέπει να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας, και µε τους εκβιομηχανισμένους εταίρους, σε τομείς όπως οι πράσινες τεχνολογίες, οι κανόνες και οι τεχνικές ελέγχου. Πρέπει επίσης να εντοπισθούν κοινά συμφέροντα µε τις αναδυόμενες χώρες σε θέµατα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=DOC/10/1&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.