Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 2/2008
Εκτύπωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για γρήγορο ίντερνετ για όλους

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διαδώσει το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε όλη τον ευρωπαϊκό χώρο. Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή και η γαλλική προεδρεία έδωσαν τις γενικές γραµµές της στρατηγικής τους για να αυξηθούν οι επενδύσεις στα «Δίκτυα Επόµενης Γενιάς» (Next Generation Access Networks, NGANs), που αποτελούν τους κύριους κατασκευαστές ευρυζωνικών δικτύων. Η καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι σηµαντική προτεραιότητα για την Γαλλία.

Τα δίκτυα οπτικών ινών θεωρούνται το µέλλον στην υποδοµή τηλεπικοινωνιών, επειδή επιτρέπουν γρήγορη και ευρεία µετάδοση πληροφοριών και βρίσκονται στον πυρήνα των «Δικτύων Επόµενης Γενιάς».

Τα δίκτυα ινών αναπτύσσονται µέχρι στιγµής µε αργό ρυθµό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτουν µόνο ένα οριακό κοµµάτι των εθνικών αγορών, σε σύγκριση ειδικά µε την αγορά των Ηνωµένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Ενηµέρωσης Viviane Reding δήλωσε ότι είναι υπέρ µίας πολιτικής ανταµοιβής για τους επιχειρηµατίες που θα επενδύσουν στην κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων, ενώ αυτοί οι κατασκευαστές θα έχουν το προνόµιο να επιβάλουν αµοιβές στους ανταγωνιστές τους που θα θέλουν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία τους. Η Επιτροπή πάντως παραµένει διχασµένη στο θέµα αυτό.

Η γαλλική προεδρεία από την άλλη επικεντρώνεται σε κοινωνικά θέµατα, ενώ βασική της προτεραιότητα είναι τα Δίκτυα Επόµενης Γενιάς και η αντιµετώπιση ενδεχόµενων αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων των νέων επενδύσεων.

Η µόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα µπορούσε να επενδύσει σε αυτές τις νέες τεχνολογίες είναι η Σουηδία, η οποία παρόλο που σε ορισµένες περιοχές είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικηµένη βρίσκεται στην τρίτη θέση µετά από την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα στην διάδοση ευρυζωνικών δικτύων χάρη στις επενδύσεις που κατανέµονται ανάµεσα στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική και θα πρέπει ο δηµόσιος τοµέας να υποστηρίξει τις αποµακρυσµένες περιοχές, ενώ ακόµα είναι αβέβαιο ποιος ιδιώτης θα προβεί σε αυτά τα έξοδα, δηλαδή αν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι κατεστηµένες επιχειρήσεις λόγω του ότι είναι σε πλεονεκτική θέση σε σχέση µε τις υπόλοιπες.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=SPEECH/08/55&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.