Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1-3/2014
Εκτύπωση

Νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για τις ενισχύσεις επιχειρηματικού κινδύνου για ΜΜΕ

 

Οι ισχύουσες Κατευθυντήριες Γραμμές για τις ενισχύσεις επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ΜΜΕ (ΕΕ 2006 C 194/02) λήγουν στις 30.6.2014. Στις 15.1.2014 η Επιτροπή εξέδωσε νέες Κατευθυντήριες Γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προώθηση των επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, οι οποίες θα ισχύουν από 1.7.2014 έως 31.12.2020 (ΕΕ 2014 C 19/04). Οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές ορίζουν τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν ενισχύσεις και να διασφαλίζουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ, τις μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις καινοτόμες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές η Επιτροπή επιδιώκει να καλύψει το σημαντικό χρηματοδοτικό κενό (funding gap) που υφίσταται για τις ΜΜΕ, λόγω τόσο της πραγματικής αδυναμίας τους να τεκμηριώσουν τη πιστοληπτική τους ικανότητα, όσο και των περιορισμένων δυνατοτήτων χρηματοδότησης που προσέφεραν οι προηγούμενες Κατευθυντήριες Γραμμές.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά, καθώς και οι τροποποιήσεις που επιφέρουν οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές είναι οι εξής:

  • Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής: σε αντίθεση με τις προηγούμενες Κατευθυντήριες Γραμμές, οι οποίες αφορούσαν καθεστώτα χορήγησης επιχειρηματικών κεφαλαίων αποκλειστικά σε ΜΜΕ, oι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές περιλαμβάνουν επιπλέον, «μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης» (δηλαδή επιχειρήσεις με αριθμό υπαλλήλων που δεν υπερβαίνει τους 499 και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ ή ο ετήσιος ισολογισμός δεν υπερβαίνει τα 86 εκατ. ευρώ) και «καινοτόμες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης». Επίσης, οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές καθιερώνουν πλέον τη δυνατότητα της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ακόμη και αν η αρχική επένδυση πραγματοποιείται πάνω από επτά έτη μετά την πρώτη εμπορική πώληση της επιχείρησης, σε αντίθεση με την αρχή περιορισμού της χρηματοδότησης μόνον κατά το προλειτουργικό στάδιο, το στάδιο εκκίνησης και το στάδιο επέκτασης που επέβαλαν οι παλαιές Κατευθυντήριες Γραμμές.
  • Διεύρυνση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων: ενώ οι προηγούμενες Κατευθυντήριες Γραμμές προέβλεπαν τη χρηματοδότηση με επενδυτικά μέσα ιδίων κεφαλαίων (σε ποσοστό τουλάχιστον 70 % του συνολικού ποσού χορήγησης επιχειρηματικών κεφαλαίων) ως την κύρια μορφή ενίσχυσης, οι νέοι κανόνες εισάγουν πρόσθετα χρηματοδοτικά μέτρα, όπως δάνεια και εγγυήσεις. Στις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές περιλαμβάνονται επίσης, χρηματοδοτικά μέσα υπό τη μορφή φορολογικών κινήτρων υπέρ εταιρικών επενδυτών και μέτρων που υποστηρίζουν εναλλακτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης (π.χ. crowd funding).
  • Αναθεώρηση του ποσοστού ιδιωτικής συμμετοχής με κατάργηση της διάκρισης μεταξύ ενισχυόμενων και μη ενισχυόμενων περιοχών. Συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι το ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής θα μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως 60 %, ανάλογα με τον χρόνο ζωής και το επιχειρηματικό ρίσκο της δικαιούχου επιχείρησης, ενώ στις προηγούμενες Κατευθυντήριες Γραμμές τα προβλεπόμενα ποσοστά ήταν 50% ή τουλάχιστον 30%, στην περίπτωση μέτρων υπέρ ΜΜΕ εγκατεστημένων σε ενισχυόμενες περιοχές.
  • Εισαγωγή εξαιρέσεων στην υποχρέωση των κρατών μελών να δημοσιεύουν τις ενισχύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, πρώτον, όταν η δικαιούχος ΜΜΕ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία εμπορική πώληση σε οποιαδήποτε αγορά και, δεύτερον, για επενδύσεις σε δικαιούχο επιχείρηση κάτω των 200 000 EUR.
  • Προβλέπεται η συμπληρωματική εφαρμογή του Σχεδίου για τον νέο Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό κατά κατηγορία (ΓΑΚ) και των νέων Κατευθυντηρίων Γραμμών, υπό την έννοια ότι οι αρχές που καθορίζονται στις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου θα εφαρμόζονται, μόνον όταν τα επίμαχα μέτρα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των αντίστοιχων διατάξεων του νέου ΓΑΚ.
  • Αύξηση του ανώτατου ύψους ενισχύσεων που θεωρούνται καταρχήν συμβιβάσιμες με την εσωτερική αγορά. Συνεπώς, οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές καθορίζουν κριτήρια συμβατότητας για ποσά άνω των 15 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, δεδομένου ότι το Σχέδιο για τον νέο ΓΑΚ προβλέπει ότι ενισχύσεις κάτω από το όριο αυτό θα εξαιρούνται από την προηγούμενη εξέταση από την Επιτροπή, σε σύγκριση με το όριο των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως και ανά επιχείρηση των προηγούμενων Κατευθυντηρίων Γραμμών.
  • Αναθεώρηση των κανόνων σώρευσης ενισχύσεων για χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου με άλλες ενισχύσεις. Ειδικότερα, οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές ορίζουν ότι οι ενισχύσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου μπορούν να σωρευτούν με άλλα μέτρα κρατικών ενισχύσεων έως το συνολικό ανώτατο όριο χρηματοδότησης που καθορίζεται για τις συγκεκριμένες περιστάσεις κάθε περίπτωσης από κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή με απόφαση της Επιτροπής. Αντίθετα, οι προϊσχύουσες Κατευθυντήριες Γραμμές υπαγόρευαν, σε περίπτωση σώρευσης, ότι τα σχετικά ανώτατα όρια ενίσχυσης ή ανώτατα επιλέξιμα ποσά μειώνονταν κατά 50 %, γενικά, και κατά 20 % για επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε ενισχυόμενες περιοχές.
  • Σύμφωνα με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές, κάθε κοινοποιηθέν μέτρο θα υπόκειται σε λεπτομερή εξέταση βάσει των «κοινών αρχών αξιολόγησης» , οι οποίες στην πραγματικότητα είναι η νέα, βελτιωμένη έκδοση του κριτηρίου εξισορρόπησης των προηγούμενων Κατευθυντηρίων Γραμμών. Συναφώς, τα κριτήρια συμβατότητας των μέτρων ενίσχυσης που θα εξετάζονται είναι τα εξής: α) συμβολή στην επίτευξη ενός σαφώς καθορισμένου στόχου κοινού ενδιαφέροντος, β) ανάγκη για κρατική παρέμβαση, γ) καταλληλότητα του μέτρου ενίσχυσης, δ) δημιουργία κινήτρων, ε) αναλογικότητα της ενίσχυσης (ενίσχυση στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό), στ) αποφυγή αδικαιολόγητων αρνητικών επιπτώσεων στον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές μεταξύ κρατών μελών και ζ) διαφάνεια της ενίσχυσης.

Το κείμενο των νέων Κατευθυντηρίων Γραμμών είναι διαθέσιμο στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/modernisation/index_en.html#risk_finance

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.