Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 2/2010
Εκτύπωση

Προς μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων στην ΕΕ

 

Σύµφωνα µε μελέτες, το κόστος των μέτρων πρόληψης της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι σήµερα μικρότερο από το 2008, όταν η ΕΕ πρωτοέθεσε τους στόχους αντιμετώπισης της κλιµατικής αλλαγής.

Λίγο πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίµα την ερχόμενη εβδομάδα, η ΕΕ παρουσίασε μελέτη για το κατά πόσον είναι εφικτή η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών της.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση, μέχρι το 2020, των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίµα στην Κοπεγχάγη, η Ένωση πρότεινε αύξηση αυτού του στόχου στο 30% εφόσον και άλλες χώρες που ρυπαίνουν σηµαντικά τον πλανήτη θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν το ίδιο. Επειδή μέχρι σήµερα δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία, οι υπουργοί Περιβάλλοντος ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει τις δυνατότητες επιδίωξης αυτού του στόχου μονοµερώς από την ΕΕ. Τα αποτελέσµατα παρουσιάστηκαν από την επίτροπο Περιβάλλοντος, Κόνι Χίδεγκαρντ.

Στη μελέτη υπολογίζεται ότι ο στόχος του 30% θα κοστίσει συνολικά στα κράτη µέλη 81 δισ. ευρώ το χρόνο ή 0,54% του ΑΕΠ. Αν και αυτό μεταφράζεται σε 33 δισ. ευρώ το χρόνο περισσότερα από αυτά που απαιτούνται σήµερα για τον στόχο του 20%, ξεπερνά µόνο κατά 11 δισ. ευρώ τις προβλέψεις του 2008.

Η μικρή αυτή διαφορά οφείλεται στον περιορισµό της ενεργειακής ζήτησης κατά την περίοδο της ύφεσης και στην αύξηση των τιµών του πετρελαίου, που είχαν ως αποτέλεσµα τη μείωση της τιµής ρύπανσης στην Ευρώπη. Η ΕΕ ζητά από τις βαριές βιομηχανίες να αγοράζουν άδειες για την εκπομπή αερίων, οι οποίες μπορεί να αποτελούν το αντικείμενο συναλλαγών στην Ευρώπη. Βάσει των τιµών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το κόστος επίτευξης του δεσμευτικού στόχου του 20% μειώθηκε κατά 30% από το 2008, δηλαδή από 70 δισ. ευρώ σε 48 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σύµφωνα µε τη μελέτη, ο καθορισµός υψηλότερου στόχου θα οδηγούσε σε τόνωση της οικονομάς και μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα διευκόλυνε την Ευρώπη να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών της κατά 80% μέχρι το 2050.

Θα μπορούσε επίσης να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για το κλίµα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσµατα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, όπου δεν επήλθε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιµατικής αλλαγής. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ είναι στάσιµες μετά την Κοπεγχάγη και αναµένεται να ξαναρχίσουν στις 31 Μαΐου.

Στη μελέτη εξετάζονται τρόποι για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων καθώς και οι συνέπειές τους για τη μείωση των εκπομπών σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ως πιθανές επιλογές διερευνώνται η µη έκδοση αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και η χρησιμοποίηση τους για την επιβράβευση βιομηχανιών φιλικών προς το περιβάλλον.

http://ec.europa.eu/news/environment/100527_el.htm

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.