Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 3/2008
Εκτύπωση

Κύρωση με νόμο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για τη συνεργασία κατά την κατασκευή και εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος

 

Με το Ν. 3700/2008 (ΦΕΚ Α΄ 200/02.10.2008) κυρώθηκε η Συµφωνία µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Οµοσπονδίας, για τη συνεργασία κατά την κατασκευή και εκµετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελληνικής Δηµοκρατίας, που υπογράφηκε στη Μόσχα στις 29.04.2008, λαµβάνοντας υπόψη τη Συµφωνία της 30.06.1993 περί υποστήριξης και αµοιβαίας προστασίας των επενδύσεων και τη Σύµβαση µεταξύ των δύο κρατών της 26.06.2000 για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής εισοδηµάτων και κεφαλαίου (άρθρο 1).

Η έδρα της Εταιρίας θα προσδιοριστεί από τους ιδρυτές, κατά προτίµηση στην ελληνική επικράτεια (άρθρο 2). Ο έλληνας και ο ρώσος ιδρυτής κατέχουν επί του Ιδρυτικού Κεφαλαίου της Εταιρίας µερίδια 50% ο καθένας, κατ' ισοµοιρία. Η χρηµατοδότηση της λειτουργίας της θα εξασφαλίζεται από τα µέρη κατ' αναλογία του εταιρικού τους µεριδίου χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις παροχής κρατικών εγγυήσεων (άρθρο 3).

Ο αγωγός θα έχει µεταφορική ικανότητα περίπου 10 δισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, ενώ ο ρώσος ιδρυτής θα εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των παρεχόµενων ποσοτήτων (άρθρο 4). Κάθε µέρος θα συνδράµει στην κατασκευή, λειτουργία και εκµετάλλευση του συστήµατος αγωγών φυσικού αερίου, τα οποία βρίσκονται στο έδαφος και στην υφαλοκρηπίδα του κράτους του (άρθρο 5). Οι λειτουργίες διαχειριστή (οperator) του αγωγού εκτελούνται από την Εταιρία. Με σκοπό την εξασφάλιση της οικονοµικής αποδοτικότητας του αγωγού φυσικού αερίου ο Ρώσος ιδρυτής εξασφαλίζει πλήρη χρήση όλου του δυναµικού του αγωγού µέσω σύναψης µακροχρόνιας σύµβασης µεταξύ της Εταιρίας και του Ρώσου ιδρυτή ή µε εταιρία που ο τελευταίος θα υποδείξει, για τη χρήση όλου του δυναµικού του αγωγού φυσικού αερίου (άρθρο 6).

Η επιλογή εργολάβων, προµηθευτών υλικών και τεχνικών µέσων και οργανισµών, οι οποίοι παρέχουν απαραίτητες για την κατασκευή και την εκµετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου υπηρεσίες, γίνεται από την Εταιρία µε βάση διαγωνισµό (άρθρο 8), ενώ το ελληνικό µέρος παρέχει όλες τις απαραίτητες άδειες στην Εταιρία, συµπεριλαµβανοµένων και των ανέκκλητων δικαιωµάτων χρήσης γης (άρθρο 9). Το άρθρο 10 προσδιορίζει το φορολογικό καθεστώς στο οποίο θα υπόκειται η νέα Εταιρία προβλέποντας απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ στο πλαίσιο της εισαγωγής εξοπλισµού και παρελκόµενων, απαραίτητων για την εκτέλεση των εργασιών, που σχετίζονται µε την κατασκευή και την εκµετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου. Η ως άνω απαλλαγή θεµελιώνεται υπό τον όρο της επανεξαγωγής του εξοπλισµού στο µέλλον και µε σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ, που έχει καταβληθεί για υλικά, υπηρεσίες και εργασίες, απαραίτητες για την κατασκευή και την εκµετάλλευση του αγωγού.

Τα χρονοδιαγράµµατα εντός των οποίων θα κινηθεί η εκτέλεση του έργου είναι τα ακόλουθα: η εκπόνηση της τεχνικής και οικονοµικής µελέτης του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου θα περατωθεί εντός 18 µηνών το αργότερο από την ηµεροµηνία ίδρυσης της Εταιρίας. Η τελευταία θα αποφασίσει για τη βιωσιµότητα της κατασκευής του έργου το ανώτερο εντός 24 µηνών από την ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της τεχνικής και οικονοµικής µελέτης βάσει των αποτελεσµάτων της (άρθρο 12).

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.