Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 2/2010
Εκτύπωση

Θέσπιση ευρωπαϊκού µηχανισµού χρηµατοοικονοµικής σταθεροποίησης

 

Στις 12 Μαΐου 2010 δηµοσιεύτηκε στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισµός (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συµβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού µηχανισµού χρηµατοιοκονοµικής σταθεροποίησης (L 118/1). Ο εν λόγω µηχανισµός θεσπίζει τους όρους και τις διαδικασίες, υπό τις οποίες µπορεί να χορηγηθεί χρηµατοδοτική ενίσχυση της Ένωσης σε κράτος µέλος της ζώνης του ευρώ το οποίο αντιµετωπίζει ή διατρέχει µεγάλο κίνδυνο να αντιµετωπίσει σοβαρή οικονοµική ή δηµοσιονοµική διαταραχή, οφειλόµενη σε έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, λαµβανοµένης υπόψη της πιθανής εφαρµογής του υπάρχοντος µηχανισµού παροχής µεσοπρόθεσµης στήριξης στα κράτη µέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος θεσπίστηκε µε τον Κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 332/2002. Ο µηχανισµός βρίσκει νοµικό έρεισµα στο άρθρο 122 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης χρηµατοδοτικής ενίσχυσης της Ένωσης σε κράτος µέλος που αντιµετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει µεγάλο κίνδυνο να αντιµετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόµενες σε έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του.

Ο µηχανισµός χρηµατοοικονοµικής σταθεροποίησης θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκρίνεται µε συντονισµένο, γρήγορο και αποτελεσµατικό τρόπο σε περιπτώσεις σοβαρής επιδείνωσης του ελλείµµατος και του χρέους κάποιου εκ των κρατών µελών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Η ενεργοποίησή του θα γίνεται στο πλαίσιο κοινής στήριξης ΕΕ και Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, ενώ το ανώτατο ποσό των δανείων ή πιστώσεων που χορηγούνται στα κράτη µέλη στο πλαίσιο του παρόντος µηχανισµού σταθεροποίησης περιορίζεται στο διαθέσιµο περιθώριο για πιστώσεις πληρωµών υπό το ανώτατο όριο ιδίων πόρων.

Σε περίπτωση ενεργοποίησης του παρόντος µηχανισµού θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηροί όροι οικονοµικής πολιτικής, µε στόχο τη διασφάλιση της βιωσιµότητας των δηµοσίων οικονοµικών του δικαιούχου κράτους µέλους και την αποκατάσταση της ικανότητάς του να χρηµατοδοτείται από τις χρηµατοπιστωτικές αγορές.

Το κράτος µέλος που επιθυµεί να λάβει χρηµατοδοτική ενίσχυση της Ένωσης διαβουλεύεται µε την Επιτροπή σε συνεννόηση µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) µε στόχο την εκτίµηση των χρηµατοδοτικών αναγκών του και υποβάλλει σχέδιο προγράµµατος οικονοµικής και δηµοσιονοµικής προσαρµογής στην Επιτροπή και στην Οικονοµική και Δηµοσιονοµική Επιτροπή. Η χρηµατοδοτική ενίσχυση της Ένωσης χορηγείται µε απόφαση εκδιδόµενη από το Συµβούλιο, το οποίο αποφασίζει µε ειδική πλειοψηφία βάσει προτάσεως της Επιτροπής.

Η Επιτροπή και το δικαιούχο κράτος µέλος συνάπτουν µνηµόνιο συµφωνίας, στο οποίο αναλύονται λεπτοµερώς οι όροι της γενικής οικονοµικής πολιτικής που έχουν τεθεί από το Συµβούλιο. Η Επιτροπή κοινοποιεί το µνηµόνιο συµφωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συµβούλιο. Η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεως µε την ΕΚΤ, επανεξετάζει το πρόγραµµα προσαρµογής τουλάχιστον ανά εξάµηνο και συζητά µε το δικαιούχο κράτος µέλος τις τροποποιήσεις που ενδεχοµένως χρειάζεται να επέλθουν σε αυτό.

Το Συµβούλιο αποφασίζει, µε ειδική πλειοψηφία βάσει προτάσεως της Επιτροπής, τις τυχόν µεταβολές που πρέπει να επέλθουν στους αρχικούς όρους γενικής οικονοµικής πολιτικής και εγκρίνει το αναθεωρηµένο πρόγραµµα προσαρµογής που καταρτίζεται από το δικαιούχο κράτος µέλος.

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.