Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 3/2009
Εκτύπωση

Κανονισµός 1383/2003[1]

 

Σύµφωνα µε τις ρυθµίσεις του Κανονισµού 1383/2003 τίθενται οι όροι παρέµβασης των τελωνειακών αρχών αναφορικά µε  εµπορεύµατα που θεωρούνται ύποπτα ότι παραβιάζουν δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν υποβάλλεται διασάφηση για διάθεσή τους σε ελεύθερη κυκλοφορία, για εξαγωγή ή επανεξαγωγή τους,

β) όταν ανακαλύπτονται κατά τον έλεγχο που διενεργείται επί εµπορευµάτων που εισάγονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

Ο εν λόγω Κανονισµός καθορίζει, επίσης, τα µέτρα που πρέπει να λαµβάνουν οι αρµόδιες αρχές όταν τα εµπορεύµατα που εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του, αποδεικνύεται ότι παραβιάζουν δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας.

Σύµφωνα µε τους κανόνες που ισχύουν στο συγκεκριµένο κράτος µέλος, οι τελωνειακές αρχές δύνανται, χωρίς να δηµοσιοποιήσουν πληροφορίες άλλες από αυτές που αφορούν τον πραγµατικό ή εικαζόµενο αριθµό των τεµαχίων και τον χαρακτήρα τους, να ζητήσουν από τον δικαιούχο, πριν αυτός ενηµερωθεί για τον κίνδυνο της παραβίασης, να παράσχει κάθε πληροφορία που χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τις υπόνοιές τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηµοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά µε τα εµπορεύµατα που παραβιάζουν τα δικαιώµατα Πνευµατικής Ιδιοκτησίας. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν µια σηµαντική αύξηση για έκτη συνεχή χρονιά αναφορικά µε την παρακράτηση εµπορευµάτων στις τελωνειακές αρχές, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας. Το έτος 2008 καταγράφηκαν 49000 περιπτώσεις εµπορευµάτων που παρακρατήθηκαν στις τελωνειακές αρχές. Ειδικότερα σύµφωνα µε τα στοιχεία του 2008

- Οι κρατήσεις εµπορευµάτων στις τελωνειακές αρχές αυξήθηκαν  σε ποσοστό 13% σε σχέση µε τα στοιχεία του 2007.

- Η συνεργασία µε τις βιοµηχανίες εξακολουθεί να αναπτύσσεται και ως εκ τούτου έχουν υποβληθεί 13000 αιτήσεις για άµεση ενέργεια των τελωνειακών αρχών αναφορικά µε τις περιπτώσεις προϊόντων που παραβιάζουν δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας.

- Η αξία των ύποπτων εµπορευµάτων ανήλθε σε 178 εκ. ευρώ το 2008 ενώ το 2007 είχε ανέλθει σε 79 εκ. ευρώ.

- Σε όρους αγαθών οι πιο σηµαντικές αυξήσεις δύνανται να εντοπιστούν στα παιδικά παιχνίδια, στον ηλεκτρονικό εξοπλισµό, στα φάρµακα.

- Η Κίνα αποτελεί τη χώρα από την οποία προέρχεται η πλειοψηφία των εµπορευµάτων που παραβιάζουν τα δικαιώµατα πνευµατικής ιδιοκτησίας. Σε ορισµένες κατηγορίες προϊόντων η βασική χώρα προέλευσης είναι διαφορετική( π.χ. η Ινδονησία στα είδη διατροφής και στα ποτά, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα στο εµπόριο των τσιγάρων και η Ινδία στο εµπόριο των φαρµάκων).

-Τέλος σηµαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός, ότι η βασικότερη κατηγορία εµπορευµάτων τα οποία παρακρατήθηκαν είναι τα CD/DVD, τα οποία αντιστοιχούν στο 44% των εµπορευµάτων, ακολουθούν τα τσιγάρα σε ποσοστό 23% και ως τρίτη κατηγορία αναφέρονται τα είδη ένδυσης σε ποσοστό 10%.


[1] ΕΕ 2009 L 196/7

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.