Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1/2008
Εκτύπωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη ρήτρα «Gazprom»

 

Η Επιτροπή επαναβεβαίωσε την στήριξη της στη ρήτρα αμοιβαιότητας, γνωστή και ως ρήτρα «Gazprom», για τις συμβάσεις εμπορίας και επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, σε συνέδριο που διενεργήθηκε στις 16 Απρίλιου η επικεφαλής της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της διεύθυνσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Marie - Christine Jalabert υπογράμμισε ότι μία ρήτρα αμοιβαιότητας είναι απαραίτητη για την αποτροπή της μαζικής εξαγοράς στρατηγικών ενεργειακών πόρων της Ε.Ε. από αλλοδαπές εταιρίες, όπως η ρωσική Gazprom. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι αν μία εταιρία τρίτης χώρας επιθυμεί να αγοράσει μετοχές ενός Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (Transmission System Operator - TSO) θα πρέπει να παράσχει στη ρυθμιστική αρχή τις απαραίτητες αποδείξεις ότι το νομικό καθεστώς της χώρας προέλευσης στο οποίο υπάγεται παρέχει ανάλογες δυνατότητες πρόσβασης και για τις κοινοτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.

Ωστόσο, η ρήτρα αμοιβαιότητας δε βρίσκει υποστήριξη από κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν άλλωστε ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον αντίλογο που αναπτύσσεται σχετικά η Ε.Ε., λόγω του μεγέθους και του εύρους του καταναλωτικού της κοινού, έχει την απαιτούμενη διαπραγματευτική ισχύ ώστε να αντιμετωπίσει ισότιμα μεγάλους ενεργειακούς προμηθευτές, όπως η Ρωσία.

Σημαντικό είναι να εξετασθεί η ρήτρα αμοιβαιότητας «Gazprom», η εφαρμογή της οποίας στηρίζεται από την Επιτροπή, υπό το πρίσμα του σύγχρονου ενεργειακού περιβάλλοντος. Η ρωσική εταιρία Gazprom είναι ένας κρατικός μονοπωλιακός φορέας, ο οποίος καλύπτει σήμερα το 40% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο, ποσοστό που αναμένεται να ανέλθει στο 60% έως το 2020. Επίσης, η Ρωσία ενδιαφέρεται να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά ενέργειας μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει με μία σειρά από κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία για την εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού South Stream.

Συνεπώς, η Κοινότητα προσπαθεί να αναπτύξει μία σειρά από μηχανισμούς για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ένα τέτοιο μέσο είναι και η ρήτρα αμοιβαιότητας «Gazprom», καθώς και ο αγωγός Nabucco, ο οποίος θα προμηθεύει την Ε.Ε. με φυσικό αέριο από το Ιράκ και το Τουρκμενιστάν μέσω της σύνδεσης του με το δίκτυο του Αγωγού Αραβικού Αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού αγωγού όχι μόνο απέκλεισε τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά παρακάμπτει και τη ρωσική επικράτεια. 

http://www.nabucco-pipeline.com/

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.