Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 3/2008
Εκτύπωση

Η Επιτροπή ενέκρινε την δέσμη μέτρων στήριξης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα [Ν. 560/2008]

 

Την 19.11.2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΣυνθΕΚ την δέσµη µέτρων της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση των αγορών ως απάντηση στην παγκόσµια χρηµατοπιστωτική κρίση. Η δέσµη µέτρων θα προσφέρει στα πιστωτικά ιδρύµατα που θα υπαχθούν σ' αυτήν, νέα κεφάλαια και τίτλους ρευστοποιήσιµους έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Περιλαµβάνει επίσης εγγυήσεις για τη σύναψη βραχυπρόθεσµων και µεσοπρόθεσµων δανείων υπό αυστηρούς όρους. Η Επιτροπή έκρινε ότι τα µέτρα ανταποκρίνονται στα όσα ορίζονται στην Ανακοίνωσή της για τις κρατικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην αντιµετώπιση της χρηµατοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριµένα, η δέσµη µέτρων εξασφαλίζει ισότιµη πρόσβαση σε ενισχύσεις, είναι περιορισµένου χρόνου και έκτασης, προβλέπει την καταβολή προµήθειας µε βάση τα όσα ισχύουν στην αγορά, ενώ προβλέπει και κατάλληλα µέτρα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών στρεβλώσεων του ανταγωνισµού. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το καθεστώς ενισχύσεων αποτελεί κατάλληλο µέσο για την άρση σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονοµίας και ότι, συνεπώς, είναι συµβατό µε τις διατάξεις του άρθρου 87 παρ. 3 στοιχείο β' της ΣυνθΕΚ. Η αρµόδια για τον ανταγωνισµό Επίτροπος, Neelie Kroes δήλωσε: «Όπως και µε προηγούµενα καθεστώτα ενισχύσεων, µπορέσαµε να εγκρίνουµε την ελληνική δέσµη µέτρων σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες συζητήσεις ώστε να ευθυγραµµιστούν οι όροι της δέσµης µέτρων µε το δικό µας πλαίσιο αξιολόγησης. Πρόκειται όχι µόνον για µια επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για µια απόδειξη του ρόλου της Επιτροπής στον τοµέα των κρατικών ενισχύσεων, που αφορά την ισότιµη µεταχείριση σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά την κρίση».

Μετά από προκαταρκτικές επαφές µε την Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν την 14.11.2008 µια δέσµη µέτρων για τη σταθεροποίηση των χρηµατοπιστωτικών αγορών. Η δέσµη περιλαµβάνει τα εξής:

(α) Ένα καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης βάσει του οποίου παρέχονται νέα κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύµατα µε αντάλλαγµα προνοµιούχες µετοχές, ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους βάση για δυνητικές ζηµίες. Το κράτος θα αγοράσει προνοµιούχες µετοχές, οι οποίες θεωρούνται µη βασικό πρωτοβάθµιο κεφάλαιο και οι οποίες θα φέρουν απόδοση ίση µε 10%,

(β) Ένα καθεστώς εγγυήσεων το οποίο καλύπτει, έναντι προµήθειας, την σύναψη νέων δανείων µε διάρκεια από τρεις µήνες έως τρία έτη, το πολύ εντός εξαµήνου µετά την 19.11.2008. Τα δάνεια µειωµένης εξασφάλισης και οι διατραπεζικές καταθέσεις εξαιρούνται από το καθεστώς αυτό. Η προµήθεια ανταποκρίνεται στις συστάσεις της ΕΚΤ και

(γ) Ένα καθεστώς τίτλων του δηµοσίου, βάσει του οποίου παρέχονται έναντι προµήθειας κρατικά οµόλογα σε επιλέξιµα πιστωτικά ιδρύµατα προκειµένου να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε ρευστότητα, ιδίως έναντι της ΕΚΤ. Τα οµόλογα παρέχονται ως δάνειο στα πιστωτικά ιδρύµατα έναντι εξασφαλίσεων στις οποίες έχει επιβληθεί ένας σηµαντικός συντελεστής προσαρµογής και έναντι προµήθειας παρόµοιας µε εκείνην της εγγύησης.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συµπέρασµα ότι το καθεστώς αποτελεί κατάλληλο, αναλογικό και αναγκαίο µέσο για να διατηρηθεί η εµπιστοσύνη στην φερεγγυότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυµάτων και να δοθεί νέα ώθηση στον διατραπεζικό δανεισµό. Το ίδιο ισχύει και για το τρίτο µέτρο, το οποίο παρέχει ρευστότητα και παράλληλα ελευθερώνει κεφάλαια, πράγµα που συµβαίνει πρώτη φορά. Η Επιτροπή σηµειώνει, επίσης, ότι η ρευστότητα αυτή θα χρησιµοποιηθεί για την χορήγηση στεγαστικών δανείων και δανείων προς µικροµεσαίες επιχειρήσεις υπό ανταγωνιστικούς όρους. Ειδικότερα, το καθεστώς δεν εισάγει διακρίσεις, καθώς πρόσβαση σε αυτό έχουν όλα τα πιστωτικά ιδρύµατα που έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Η παροχή εγγυήσεων, κεφαλαίων και κρατικών οµολόγων θα γίνει βάσει κριτηρίων που άπτονται της φερεγγυότητας και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Επιπλέον, έχουν ληφθεί διάφορα µέτρα ασφάλειας ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση της κρατικής στήριξης. Σε αυτά περιλαµβάνονται αναπτυξιακοί περιορισµοί µε βάση συγκεκριµένα µεγέθη αναφοράς που ισχύουν για όλες τις συµµετέχουσες τράπεζες, καθώς και όρια όσον αφορά την αµοιβή των διοικητικών στελεχών τους για όσο διάστηµα λαµβάνουν στήριξη στο πλαίσιο ενός από τα µέτρα. Τέλος, η Ελλάδα δεσµεύθηκε να κοινοποιήσει προγράµµατα αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης για τις επιχειρήσεις που είτε αποτύχουν στο πλαίσιο του καθεστώτος εγγυήσεων ή του καθεστώτος τίτλων είτε τύχουν στήριξης στο πλαίσιο του καθεστώτος ανακεφαλαιοποίησης. Η µη εµπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δηµοσιευθεί µε τον αριθµό υπόθεσης N 560/2008 στο Μητρώο κρατικών ενισχύσεων που βρίσκεται στον δικτυακό τόπο της ΓΔ Ανταγωνισµού µόλις τακτοποιηθεί το θέµα των απόρρητων στοιχείων.

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1742&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.