Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 2/2009
Εκτύπωση

Υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή κριτήρια για την ανάλυση της συµβατότητας ενισχύσεων υπέρ εργαζοµένων σε µειονεκτική θέση και µε αναπηρία και για επαγγελµατική εκπαίδευση

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο έγγραφα κατευθύνσεων που καθορίζουν τα κριτήρια για την εµπεριστατωµένη εκτίµηση των µεγάλων ποσών ενισχύσεων που χορηγούνται για την επαγγελµατική εκπαίδευση και για τους εργαζόµενους σε µειονεκτική θέση ή µε αναπηρία. Τα εν λόγω έγγραφα περιγράφουν το είδος των πληροφοριών που ζητεί η Επιτροπή για την αξιολόγηση και τη µέθοδο αξιολόγησης που εφαρµόζεται, η οποία βασίζεται στην στάθµιση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων της ενίσχυσης. Τα κριτήρια αυτά είναι σύµφωνα µε την αναλυτική οικονοµική προσέγγιση ·που εφαρµόζει η Επιτροπή για την ανάλυση των κρατικών ενισχύσεων, η οποία βασίζεται στις αρχές που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης στον τοµέα των κρατικών ενισχύσεων και αποτελούν µέρος των προσπαθειών που καταβάλλει η Επιτροπή για να διευκρινίσει και να απλουστεύσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο ΓΑΚ επιτρέπει στα κράτη µέλη να χορηγούν πολλές ενισχύσεις, ιδίως για την επαγγελµατική κατάρτιση και την απασχόληση των εργαζοµένων σε µειονεκτική θέση ή µε αναπηρία, χωρίς προηγούµενη κοινοποίηση στην Επιτροπή. Ωστόσο, διάφορα µεµονωµένα µέτρα που συνίστανται σε µεγάλα ποσά ενισχύσεων µπορούν να συνεπάγονται µεγαλύτερο κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισµού. Εποµένως, όσον αφορά τα µέτρα αυτά, εξακολουθεί να είναι αναγκαία η κοινοποίηση, ούτως ώστε να αξιολογείται κατά πόσο οι θετικές επιπτώσεις αντισταθµίζουν τις αρνητικές. Ο ΓΑΚ ορίζει το όριο κοινοποίησης σε 2 εκατ. ευρώ για τα σχέδια ενίσχυσης της επαγγελµατικής κατάρτισης, ενώ το όριο αυτό καθορίζεται σε 5 εκατ. ευρώ ετησίως ανά επιχείρηση για την απασχόληση των εργαζοµένων σε µειονεκτική θέση.

Τα έγγραφα κατευθύνσεων σχετικά µε τις ενισχύσεις επαγγελµατικής κατάρτισης και τις ενισχύσεις απασχόλησης καθορίζουν τα κριτήρια που θα χρησιµοποιήσει η Επιτροπή για να αξιολογήσει τη συµβατότητα των µέτρων που κοινοποιούνται µεµονωµένα.  Ειδικότερα, τα εν λόγω έγγραφα παρέχουν κατευθύνσεις για το είδος των πληροφοριών που ζητεί η Επιτροπή και για τη µέθοδο αξιολόγησης που θα ακολουθήσει. Τα κριτήρια βασίζονται στις αρχές του σχεδίου δράσης της Επιτροπής στον τοµέα των κρατικών ενισχύσεων, ιδίως στο κριτήριο στάθµισης των θετικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τις ενισχύσεις µε τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η δυνητική στρέβλωση του ανταγωνισµού. Βάσει αυτών, η Επιτροπή θα αξιολογεί σφαιρικά την εκάστοτε ενίσχυση για να αποφασίσει αν είναι δυνατό να εγκριθεί στο σύνολό της.

http://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/training_sectoral_paper_en.pdf
http://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/employment_sectoral_paper_en.pdf

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.