Είσοδος Συνδρομητών
Όνομα χρήστη
Κωδικός πρόσβασης
 
Προηγούμενα Τεύχη
ΚΔΕΟΔ
 
Τεύχος 1-3/2007
Εκτύπωση

Νέα δικονομική οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις (2007/66/ΕΚ)

 

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο της Ε.Ε., ύστερα από εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ της Επιτροπής και αναθετουσών αρχών καθώς και οικονομικών φορέων, η νέα κοινοτική δικονομική οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις 2007/66/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2007 (ΕΕ L 335 της 20.12.2007 σ. 31), η οποία τροποποιεί δύο δικονομικές οδηγίες που ισχύουν σήμερα (89/665/ΕΟΚ & 92/13/ΕΚ), οι οποίες έχουν μετεγγραφεί στην ελληνική έννομη τάξη δια των Ν. 2522/1997 και 2854/2000 αντιστοίχως.

Η αποτελεσματική έννομη προστασία των συμφερόντων των διαγωνιζομένων κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της αξιοκρατικής επιλογής του αναδόχου. Η υιοθέτηση των κατάλληλων δικονομικών μέτρων και μέσων μπορεί να δημιουργήσει σε επιχειρήσεις και πολίτες την πεποίθηση ότι οι διαγωνισμοί δημοσίων συμβάσεων διενεργούνται κατά τρόπο δίκαιο και διαφανή σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα οδηγία επιδιώκει να διευρύνει και να ενισχύσει την έκταση και την ένταση της έννομης προστασίας των συμφερόντων των οικονομικών φορέων που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας οδηγίας, οι αναθέτουσες αρχές υποχρεούνται να αναστείλουν την υπογραφή της σύμβασης για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την ημερομηνία ανακήρυξης του αναδόχου. Αυτή η περίοδος αναστολής υιοθετήθηκε με στόχο να παράσχει στους διαγωνιζόμενους εύλογο χρονικό διάστημα για να εξετάσουν τον φάκελο του διαγωνισμού και να αποφασίσουν εάν θα ασκήσουν κάποιο από τα εξωδικαστικά / ένδικα βοηθήματα που τους παρέχονται για την προσβολή της νομιμότητας της διενέργειας αυτού.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η εν λόγω 10ήμερη προθεσμία, η οδηγία επιβάλλει στα εθνικά δικαστήρια που θα επιληφθούν σχετικών προσφυγών να ακυρώσουν τη συναφθείσα σύμβαση, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τάσσει περί τούτου η οδηγία.

Επιπλέον, δια της νέας οδηγίας επιδιώκεται η καταπολέμηση των παρανόμων απευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων, πρακτική που θεωρείται η σοβαρότερη παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων. Η νέα οδηγία παρέχει στα εθνικά δικαστήρια την εξουσία να κηρύξουν ανίσχυρες τις συμβάσεις που συνήφθησαν δι’ απευθείας αναθέσεως κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου, ιδίως στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνουν παράβαση των γενικών αρχών της διαφάνειας και της προστασίας του ανταγωνισμού. Στις περιπτώσεις αυτές η αναθέτουσα αρχή θα υποχρεούνται να δημοπρατήσει εκ νέου τη σύμβαση. Ωστόσο, τα εθνικά δικαστήρια διαθέτουν τη διακριτική ευχέρεια να διατηρήσουν τις παρανόμως ανατεθείσες απευθείας συμβάσεις σε ισχύ, εφ’ όσον διαπιστώνουν ότι αυτό απαιτείται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Στην τελευταία περίπτωση θα επιβάλλονται υποχρεωτικά εναλλακτικές «ποινές» στις αναθέτουσες αρχές που παρέλειψαν να εφαρμόσουν τους κοινοτικούς κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, όπως χρηματικά πρόστιμα ή υποχρεωτική σύντμηση της διάρκειας της συναφθείσας σύμβασης. Η φύση και το ύψος των ποινών αυτών πρέπει να τελούν σε σχέση ανάλογη με την παράβαση και να διασφαλίζουν τον αποτελεσματικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα του μέτρου. Τέλος, για τις αναθέσεις μέσω των συμφωνιών-πλαίσιο ή των δυναμικών συστημάτων αγορών, παρέχεται στα Κράτη Μέλη η δυνατότητα υιοθέτησης μίας εναλλακτικής διαδικασίας μετασυμβατικού ελέγχου νομιμότητας της διαδικασίας ανάθεσης, αντί της περιόδου αναστολής που προβλέπει η νέα δικονομική οδηγία.

Τέλος, η οδηγία παρέχει στα Κράτη Μέλη προθεσμία 2 ετών για την μεταγραφή της στην εσωτερική έννομη τάξη, η οποία πρέπει να λάβει χώρα μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2009.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ε.Κ:

http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/remedies/remedies_en.htm.

 

 
© 2008 Μο.Πα.Δι.Σ   |   Σημαντική ανακοίνωση νομικού περιεχομένου   |   Powered by Softways S.A.